🇵🇪 PAPA a la HUANCAÍNA (Perú)

🇵🇪 PAPA a la HUANCAÍNA (Perú)

Hello everybody, it's Louise, welcome to our recipe site. Today, we're going to make a distinctive dish, 🇵🇪 PAPA a la HUANCAÍNA (Perú). One of my favorites food recipes. For mine, I am going to make it a bit tasty. This will be really delicious.

🇵🇪 PAPA a la HUANCAÍNA (Perú) is one of the most well liked of recent trending foods in the world. It's enjoyed by millions every day. It is easy, it is quick, it tastes delicious. They're fine and they look fantastic. 🇵🇪 PAPA a la HUANCAÍNA (Perú) is something that I've loved my entire life.

Many things affect the quality of taste from 🇵🇪 PAPA a la HUANCAÍNA (Perú), starting from the type of ingredients, then the selection of fresh ingredients, the ability to cut dishes to how to make and serve them. Don't worry if you want to prepare 🇵🇪 PAPA a la HUANCAÍNA (Perú) delicious at home, because if you already know the trick then this dish can be used as an extraordinary special treat.

As for the number of servings that can be served to make 🇵🇪 PAPA a la HUANCAÍNA (Perú) is 4 raciones. So make sure this portion is enough to serve for yourself and your beloved family.

To get started with this particular recipe, we have to first prepare a few components. You can have 🇵🇪 PAPA a la HUANCAÍNA (Perú) using 12 ingredients and 8 steps. Here is how you can achieve it.

Las papas bañadas con la salsa más popular y versátil de la gastronomía peruana: la "Huancaína", una crema que tiene como ingrediente principal el ají amarillo.
Paradojicamente, éste plato es típico de la ciudad de Lima y no de Huancayo, como se podría deducir por el nombre. De ahí que hayan varias versiones sobre su orígen.
Una de las versiones dice que se creó en el siglo XIX, durante la construcción del ferrocarril central en su tramo Lima - Huancayo. Como era una labor muy pesada para los trabajadores e ingenieros, un grupo de mujeres huancaínas cocinaban platos de papas, queso y rocoto para abastecerlos.
Otra versión sostiene que su nacimiento se debió gracias a una mujer huancaína llamada Paguantanta, quien vendía este original plato a los pasajeros que iban en tren a Huancayo. Tan grande fue la popularidad de esta comida que con el tiempo fue llamada la ‘salsa de la huancaína’. Posteriormente, su creación fue adoptada en Lima con el uso del ají amarillo y el nombre que lleva actualmente.

¡Buen provecho! :)

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Ingredients and spices that need to be Prepare to make 🇵🇪 PAPA a la HUANCAÍNA (Perú):

  1. 1 kg papas / potatoes
  2. PARA LA SALSA HUANCAÍNA / FOR THE HUANCAINA SAUCE
  3. 3 cdas crema de ají amarillo o 3 ajíes amarillos / yellow Peruvian chilli cream (3 tbsp)
  4. 1/2 paquete galletas de soda o 10 galletitas de agua /10 crackers
  5. 300 gr queso fresco / fresh white cheese
  6. 250 ml leche evaporada / evaporated milk
  7. sal y pimienta a gusto / salt and pepper
  8. PARA DECORAR / TO SERVE
  9. 4 huevos duros / boiled eggs
  10. lechuga / lettuce
  11. aceitunas de Botija (negras) / black olives
  12. perejil / parsley

Instructions to make to make 🇵🇪 PAPA a la HUANCAÍNA (Perú)

  1. ES: Herví las papas y los huevos y reservá. Las papas, cortalas en rodajas y los huevos en mitades.
    EN: Boil the potatoes and eggs and reserve. Cut the potatoes into slices and the eggs in half.
  2. ES: Llevá a una licuadora todos los ingredientes para la salsa Huancaína y licuá hasta que esten bien integrados y con textura cremosa.
    Tené en cuenta que la crema de ají amarillo es PICANTE, no le pongas mucho al comienzo y anda probando según tu gusto.
    EN: Take all the ingredients to a blender and blend until everything is integrated. Please note that the yellow Peruvian chili sauce is spicy, so start adding little by little until you get your taste.
  3. ES: Para servir las papas a la Huancaína como se hace tradicionalmente, pone primero una hoja de lechuga, arriba las papas cortadas en rodajas y la salsa cubriéndolas. Decorá con huevo duro en mitades, aceituna negra y perejil.
    EN: To serve the potatoes a la Huancaína as it is traditionally done, first place a lettuce leaf on your plate, then the potatoes cut into slices and the sauce covering them. Decorate with halved hard-boiled egg, black olives and parsley.
  4. 💡TIP 1
    ES: ¿Sabías que esta salsa tuvo varios cambios a lo largo de los años? En principio, la incorporación de ají amarillo en lugar de rocoto (un tipo de ají no tan dulce y menos intenso que el amarillo), y el uso de la licuadora para lograr la crema. También sumarle las galletas y la leche evaporada.
  5. 💡TIP 2
    ES: En Holanda se consigue el ají amarillo peruano pero congelado, por lo que opté por usar la crema de ají amarillo directamente, pero podes hacerlo con 3 ajíes frescos: sácale las nervaduras y las pepitas, para que no sea tan amargo, y licualos junto al resto de los ingredientes. Algunos prefieren saltearlos con cebolla y/o ajo antes de licuarlos.
  6. 💡TIP 3
    ES: Reemplacé las galletas de soda por otras comunes y el queso fresco podes también reemplazarlo por queso feta, de cabra, o si preferís queso crema.
  7. 💡TIP 4
    ES: La leche evaporada podes reemplazarla por crema de leche o directamente leche. Su uso es para darle suavidad y textura mas cremosa.
  8. 💡TIP 5
    ES: Esta salsa es muy versátil y en Perú la usan también desde primer plato a plato principal; con arroz, pastas y hasta ceviche.
    ¿Cuál es tu preferencia? ¡Dejanos tu cooksnap! :)

As your experience and self-confidence grows, you will find that you have extra all-natural control over your diet as well as adjust your diet regimen to your individual tastes with time. Whether you wish to serve a recipe that makes use of less or more ingredients or is a bit basically spicy, you can make basic adjustments to attain this goal. To put it simply, begin making your dishes on schedule. As for standard cooking abilities for novices you do not need to discover them yet just if you grasp some basic food preparation methods.

This isn't a total guide to quick and also very easy lunch recipes yet its good food for thought. With any luck this will certainly get your innovative juices streaming so you can prepare tasty dishes for your family without doing a lot of square meals on your journey.

So that is going to wrap this up for this exceptional food Easiest Way to Prepare Homemade 🇵🇪 PAPA a la HUANCAÍNA (Perú). Thanks so much for your time. I'm confident you can make this at home. There is gonna be interesting food at home recipes coming up. Don't forget to bookmark this page in your browser, and share it to your family, colleague and friends. Thank you for reading. Go on get cooking!

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